Sposób przygotowania:
Kurki w zalewie octowej
Kurki należy dokładnie oczyścić.Najłatwiejszym sposobem jest posypanie grzybów łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem. Następnie należy kilkanaście sekund mieszać, a potem wyjąć łyżką cedzakową na sitko.
Wszelkie zanieczyszczenia osiądą na dnie miski. Najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, aż kurki będą zupełnie czyste. Na końcu odsączyć. C
ebulę obrać i pokroić w plastry. Kurki przełożyć do garnka, dodać cebulę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Wszystko zalać gorącą wodą, tak aby grzyby były zakryte.
Gotować razem na małym ogniu ok. 10 minut. Odcedzić wodę zostawiając przyprawy. Następnie zagotować ocet z 1/2 l wodą, łyżeczką soli i i cukrem.
Kurki z cebulą i przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry, aby dobrze się zamknęły.
Wszelkie zanieczyszczenia osiądą na dnie miski. Najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, aż kurki będą zupełnie czyste. Na końcu odsączyć. C
ebulę obrać i pokroić w plastry. Kurki przełożyć do garnka, dodać cebulę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Wszystko zalać gorącą wodą, tak aby grzyby były zakryte.
Gotować razem na małym ogniu ok. 10 minut. Odcedzić wodę zostawiając przyprawy. Następnie zagotować ocet z 1/2 l wodą, łyżeczką soli i i cukrem.
Kurki z cebulą i przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry, aby dobrze się zamknęły.