kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Grzyby w sosie do słoika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis dostałem od babci - jest sprawdzony - smakuje znakomicie.

Grzyby w sosie do słoika

Składniki:

Grzyby w sosie do słoika

 

  • 1 kg dowolnych świeżych grzybów leśnych
  • szklanka oleju
  • szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka plasterków surowej marchewki do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby w sosie do słoika
Grzyby dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy. Cebulę kroimy na półplasterki obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na żółty kolor. Dodajemy do grzybów. Grzyby i cebulę dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy zieloną papryką, mieszamy. Gorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Tagi:

grzyby