paheli

paheli

Kucharz
[Przepisów: 9]

Gujia

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Indyjskie pierożki smażone w głębokim oleju ze słodkim nadzieniem. Pyszne i na ciepło, i na zimno.

Gujia

Składniki:

Gujia

 

  • Ciasto:

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka semoliny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki letniej wody

 

  • Nadzienie:

 

  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ¼ szklanki wiórek kokosowych
  • ¼ szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dekoracja:

 

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

  • oraz olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Gujia
Ciasto: Mieszamy mąkę z semoliną i olejem, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli nie jest wystarczająco elastyczne i nie da się go łatwo formować, dodajemy więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Nadzienie: Śmietankę i mleko w proszku mieszamy na patelni. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu i jednocześnie mieszamy aż zawartość patelni zacznie odchodzić od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy migdały, wiórki kokosowe, cukier i kardamon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Dzielimy ciasto na ok. 20 części, które formujemy w kule i rozwałkowujemy. Powstanie okrągły placek, którego połowę smarujemy z brzegu wodą, żeby ciasto lepiej się sklejało. Do środka nakładamy nadzienie i lepimy pieroga dokładnie przyciskając brzegi. Następnie smażymy przygotowane gujia w głębokim tłuszczu na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor przewracając w miarę potrzeby na drugą stronę. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia.

Dekoracja: Gotujemy cukier i wodę aż powstanie syrop. Następnie moczymy poszczególne gujia w syropie i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi:

ciasto