Sposób przygotowania:
Gujia
Ciasto: Mieszamy mąkę z semoliną i olejem, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli nie jest wystarczająco elastyczne i nie da się go łatwo formować, dodajemy więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie: Śmietankę i mleko w proszku mieszamy na patelni. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu i jednocześnie mieszamy aż zawartość patelni zacznie odchodzić od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy migdały, wiórki kokosowe, cukier i kardamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dzielimy ciasto na ok. 20 części, które formujemy w kule i rozwałkowujemy. Powstanie okrągły placek, którego połowę smarujemy z brzegu wodą, żeby ciasto lepiej się sklejało. Do środka nakładamy nadzienie i lepimy pieroga dokładnie przyciskając brzegi. Następnie smażymy przygotowane gujia w głębokim tłuszczu na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor przewracając w miarę potrzeby na drugą stronę. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia.
Dekoracja: Gotujemy cukier i wodę aż powstanie syrop. Następnie moczymy poszczególne gujia w syropie i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Nadzienie: Śmietankę i mleko w proszku mieszamy na patelni. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu i jednocześnie mieszamy aż zawartość patelni zacznie odchodzić od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy migdały, wiórki kokosowe, cukier i kardamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dzielimy ciasto na ok. 20 części, które formujemy w kule i rozwałkowujemy. Powstanie okrągły placek, którego połowę smarujemy z brzegu wodą, żeby ciasto lepiej się sklejało. Do środka nakładamy nadzienie i lepimy pieroga dokładnie przyciskając brzegi. Następnie smażymy przygotowane gujia w głębokim tłuszczu na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor przewracając w miarę potrzeby na drugą stronę. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia.
Dekoracja: Gotujemy cukier i wodę aż powstanie syrop. Następnie moczymy poszczególne gujia w syropie i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Pyza
paheli
Ja kupiłam w dziale spożywczym w Marksie & Spencerze, widziałam kiedyś w Kuchniach świata, możliwe, że jest też w sklepach ze zdrową żywnością.
Darth Vader
paheli
Takie i jeszcze wiele innych ;) Wkrótce postaram się dodać więcej przepisów.
Pyza
Netka
Ciekawy przepis:)
paheli
O, dobrze wiedzieć, nawet nie próbowałam jej tam szukać :) Dzięki :)
robertjankopp