Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczny i lekki gulasz w sam raz na ciepłe dni, polecam

Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami

 

  • pierś z kurczaka 500g,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 2 cebule,
  • 100g orzeszków ziemnych,
  • 250ml bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso. Pod koniec smażenia dodajemy soli, pieprzu i słodkiej papryki. Zwiększamy ogień i kolejno na patelnię dodajemy kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę podsmażamy i całość zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy orzeszki i danie dusimy pod przykryciem około 20 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy i doprawiamy potrawę przyprawami. Gulasz podawać posypany szczypiorkiem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego :)
Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy ją.
Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso.
Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami
Zwiększamy ogień i kolejno na patelnię dodajemy kapustę, marchewkę i cebulę.
Gulasz drobiowy z pekinką i orzeszkami
Chwilkę podsmażamy i całość zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy orzeszki i danie dusimy pod przykryciem.