zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Gulasz indyczy z szybkowaru

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne i mało kaloryczne danie na obiad z ziemniakami lub kaszą, i na kolację ze świeżym chlebkiem..mniam:)

Gulasz indyczy z szybkowaru Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz indyczy z szybkowaru

 

  • Około kg mięsa z uda indyczego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1i 1/2 łyżki kucharka lub wegety
  • Kilka kulek pieprzu kolorowego
  • 3-4 kulki ang. ziele
  • 2-3 listki laurowe
  • ½ pora
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek śmietany (200 ml)
  • troszkę mąki , lub skrobi kukurydzianej do zagęszczenia ( ok.2 łyżek)
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz indyczy z szybkowaru
Mięso indycze dokładnie myję i kroję na kawałki ( paski) , przekładam do garnka. Dodaję przyprawy. Marchew obieram, myję, przecinam wzdłuż i dodaję z umytym porem do garnka z mięsem i przyprawami. Mieszam wszystko razem, odstawiam na jakąś godzinkę. Po tym czasie zalewam wodą, troszkę ponad zawartość garnka. Zakładam pokrywę szybkowarową, gotuję 15 minut od momentu wzrostu ciśnienia.
Po ugotowaniu, odparowuję, i zagęszczam śmietaną rozmieszaną z mąką. Posypuję natką już na talerzu;)
Podaję z ziemniakami lub kaszą, smakuje doskonale także ze świeżym chlebem.
Gulasz indyczy z szybkowaru
Mięso indycze dokładnie myję i kroję na kawałki ( paski) , przekładam do garnka.
Gulasz indyczy z szybkowaru
dodaję paprykę, chilli, pieprz, listek laurowy, ziele ang..
Gulasz indyczy z szybkowaru
Po tym czasie zalewam wodą, troszkę ponad zawartość garnka. Zakładam pokrywę szybkowarową