SUPERPRZEPIS

Gulasz z białą kiełbasą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Gulasz z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

To tradycyjne gulasz wzbogacony o fasole i białą kiełbasę. Dzięki tym prostym zmianom otrzymujemy nową, ciekawą w smaku i pyszną potrawę!!!

Składniki:

Gulasz z białą kiełbasą

SKŁADNIKI

  • 800 gram wieprzowiny,
  • 5 białych kiełbasek,
  • 1 szklanka drobnej fasoli,
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 0,5 szklanki czerwonego wina,
  • 2 cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • bulion do podlania (około 2,5- 3 szklanki),
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • papryka ostra do smaku,
  • przyprawa do gulaszu,
  • 1 łyżka francuskiej musztardy,
  • czerwony pieprz do podania,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gulasz z białą kiełbasą

ETAP 1

Gulasz z białą kiełbasą
Przed gotowaniem fasolę namaczamy

Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Ugotowaną odsączamy z wody.

ETAP 2

Gulasz z białą kiełbasą
Pokrojone w kostkę mięso doprawiamy

Mięso kroimy w kostkę. Pokrojone nacieramy przyprawą do gulaszu i musztardą francuską.

ETAP 3

Gulasz z białą kiełbasą
Na cebuli przysmażamy mięso

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Do zrumienionej dodajemy przygotowane mięso. Dokładnie je obsmażamy. Na koniec podlewamy winem.

ETAP 4

Gulasz z białą kiełbasą
Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni

Gdy wino odparujemy do mięsa dodajemy przecier pomidorowy. Gdy ten częściowo odparuje, gulasz podlewamy częścią bulionem i dusimy pod przykryciem do momentu jak mięso stanie się kruche i miękkie.

W trakcie gotowania stopniowo dodajemy bulion.

Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni.

ETAP 5

Gulasz z białą kiełbasą
Składniki gulaszu łączymy ze sobą

Gdy mięso jest gotowe dodajemy do niego przygotowaną fasolę oraz kiełbasę. Całość podgrzewamy razem około 10 minut.

Gulasz doprawiamy do smaku, ewentualnie podlewamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Gotowy porcjujemy i podajemy!