agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja ulubiona jesienna potrawka, talerz pełen witamin, idealny jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.

Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem

 

  • Z podanych składników przygotowałam 3 porcje:
  • batat 1 duży
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • brukselka 8-10 szt
  • dynia harlequin 1/2 szt
  • sól pieprz do smaku
  • pieprz cayenne 1 szczypta
  • masło 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem
* dynia którą kupiłam nazywa się harlequin, nie wiem jak nazywa się po polski- widać ją na zdjęciu.Marchewkę, pietruszkę, bataty obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę, opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę, pietruszkę oraz brukselkę. Podsmażać, po około 3-4 minutach dodać bataty. W tym czasie obrać i pokroić dynię. Dodać już do lekko miękkich warzyw. Doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Wymieszać. Podlać ciepłą wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego :)
Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem
na rozpuszczonym maśle podsmażyć bataty pietruszkę marchewkę i brukselkę
Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem
dynię obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę
Gulasz warzywny z dynią brukselką i batatem
dynię dodać do pozostałych podsmażonych warzyw