Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz węgierski z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać jak każdy gulasz: z ziemniakami lub kaszą.

Gulasz węgierski z fasolą

Składniki:

Gulasz węgierski z fasolą

 

  • 50 dag ugotowanej fasoli
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag cienkich parówek
  • 30 dag boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchwie
  • 3 średnie pietruszki (korzenie)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski z fasolą
Łopatkę i boczek lekko posolić i pokroić w grubą kostkę. Dodać pozbawione osłonek i pokrojone w plasterki parówki. Smażyć na smalcu przez ok. 5 min. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki (łącznie z podsmażonym wcześniej mięsem i parówkami) wymieszać. Dusić na wolnym ogniu ok. 45 min do miękkości mięsa. Dodać ugotowaną białą lub kolorową fasolę. Podprawić solą, pieprzem, octem i cukrem do smaku. Dokładnie wymieszać. Zagotować.