Sposób przygotowania:
Kluski na parze z borówkami
Borówki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie i dodajemy część mleka, rozkruszone drożdże łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Lekko mieszamy i odstawiamy aż drożdże zaczną "rosnąć".
Gdy powiększą objętość dodajemy sól, jajko i resztę mleka z cukrem i rozpuszczonym masłem. Zarabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Każdą część rozciągamy rękami na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 1/2 cm(można rozwałkować) i dużą szklanką wycinamy krążki.
Na każdym krążku nakładamy przygotowane owoce( można oprószyć cukrem) i zlepiamy.
Formujemy kulkę i zrobione kule przykrywamy ściereczką. Wierzch dużego garnka w którym jest woda obwiązujemy gazą albo pieluchą tetrową.
Układamy partiami przygotowane kule, przykrywamy dużą miską i parujemy 10-15 min.
Gdy powiększą objętość dodajemy sól, jajko i resztę mleka z cukrem i rozpuszczonym masłem. Zarabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Każdą część rozciągamy rękami na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 1/2 cm(można rozwałkować) i dużą szklanką wycinamy krążki.
Na każdym krążku nakładamy przygotowane owoce( można oprószyć cukrem) i zlepiamy.
Formujemy kulkę i zrobione kule przykrywamy ściereczką. Wierzch dużego garnka w którym jest woda obwiązujemy gazą albo pieluchą tetrową.
Układamy partiami przygotowane kule, przykrywamy dużą miską i parujemy 10-15 min.
SylaUla
katarzynka455
To prawda:) dziękuję:)