SUPERPRZEPIS

Kluski na parze z borówkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kluski na parze z borówkami Więcej zdjęć (7)

Pampuchy, parowce, kluski na parze ,na łachu i wiele innych jeszcze nazw tych pysznych klusek. Bez względu na nazwę zawsze smaczne z dodatkami i bez.

Składniki:

Kluski na parze z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z borówkami
Borówki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie i dodajemy część mleka, rozkruszone drożdże łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Lekko mieszamy i odstawiamy aż drożdże zaczną "rosnąć".

Gdy powiększą objętość dodajemy sól, jajko i resztę mleka z cukrem i rozpuszczonym masłem. Zarabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Każdą część rozciągamy rękami na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1 1/2 cm(można rozwałkować) i dużą szklanką wycinamy krążki.

Na każdym krążku nakładamy przygotowane owoce( można oprószyć cukrem) i zlepiamy.

Formujemy kulkę i zrobione kule przykrywamy ściereczką. Wierzch dużego garnka w którym jest woda obwiązujemy gazą albo pieluchą tetrową.

Układamy partiami przygotowane kule, przykrywamy dużą miską i parujemy 10-15 min.
Kluski na parze z borówkami
Pyszne kluski z borówkami i ze śmietaną .
Kluski na parze z borówkami
Borówki przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Kluski na parze z borówkami
Zarabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kluski na parze z borówkami
Z ciasta wykrawamy krążki i nakładamy owoce.
Kluski na parze z borówkami
Formujemy kule i odstawiamy .
Kluski na parze z borówkami
Gotowe podajemy ze śmietaną albo sosem.