EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny gulasz dla każdego kto lubi paprykę. Paprykę za równo słodką jak i ostrą. Danie ogólnie jest pikantne w smaku

Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym

 

  • 500g mięsa wieprzowego na gulasz (szynka lub łopatka)
  • 200g mrożonej papryki w kostce
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski. Wlewamy olej, dodajemy mielony tymianek i czarny pieprz. Mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu często mieszając. Przekładamy do garnka. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy paprykę mrożoną, mieloną paprykę ostrą i słodką. Przykrywamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu 40 minut. Podajemy z ziemniakami.
Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Możemy użyć mięsa gotowego do gulaszu, lub szynki lub łopatki
Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Wszystkie przyprawy nadadzą dla mięsa niesamowity smak
Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Na patelni mięso podsmażamy szybko na dużym ogniu
Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Do garnka wkładamy mięso i pozostałe przyprawy