kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz wieprzowy z groszkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny.

Gulasz wieprzowy z groszkiem

Składniki:

Gulasz wieprzowy z groszkiem

podstawowe

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 500ml bulionu
  • szklanka zielonego groszku
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z groszkiem
W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę.

Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem.

Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie.

Serwujemy z kaszą lub kluseczkami.

Tagi:

dania gulasz