Sposób przygotowania:
Żeberka na młodej kapuście
Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje, po czym obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy pieczarki, które dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wrzucamy grzyby i obsmażamy je przez chwilę ( aż zmienią kolor i staną się mniejsze). Przekładamy je na talerz, a na patelnię ponownie dajemy mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do odparowania połowy płynu.
W między czasie kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i każdą ćwiartkę kroimy na paski po szerokości. Gdy połowa płynu odparuje na patelnię wrzucamy kapustę, dodajemy kminek i ponownie przykrywamy. Jak kapusta "zwiędnie" ostrożnie mieszamy i wykładamy kawałki mięsa na wierzch. Doprawiamy czerwoną papryką i delikatnie mieszamy przykrywając mięso kapustą. Dusimy do miękkości.
Pod koniec dodajemy przesmażone pieczarki, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Na patelnię wrzucamy grzyby i obsmażamy je przez chwilę ( aż zmienią kolor i staną się mniejsze). Przekładamy je na talerz, a na patelnię ponownie dajemy mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do odparowania połowy płynu.
W między czasie kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i każdą ćwiartkę kroimy na paski po szerokości. Gdy połowa płynu odparuje na patelnię wrzucamy kapustę, dodajemy kminek i ponownie przykrywamy. Jak kapusta "zwiędnie" ostrożnie mieszamy i wykładamy kawałki mięsa na wierzch. Doprawiamy czerwoną papryką i delikatnie mieszamy przykrywając mięso kapustą. Dusimy do miękkości.
Pod koniec dodajemy przesmażone pieczarki, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Zgobisz