Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Gulasz warzywny z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki gulasz można podawać do ryżu, kopytek, klusek śląskich i pieczywa, doskonale smakuje z bułeczkami czosnkowymi.

Gulasz warzywny z soczewicą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz warzywny z soczewicą

 

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kawałek papryczki
  • sól, pieprz, papryka mielona, gałka muszkatołowa do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz warzywny z soczewicą
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę. Z papryki odrzucić gniazdo nasienne i pokroić. Poddusić cebulę na oleju, dodać startą marchew, pietruszkę i paprykę, dusić razem. Zalać niewielką ilością wody, dodać soczewicę. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Natkę pietruszki dodałam w czasie gotowania, ale można też nią posypać gotową potrawę doprawić do smaku.
Gulasz warzywny z soczewicą
Z ciepłymi bułeczkami czosnkowymi na sniadanie