rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pikantny gulasz w bułce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciepłe danie podane w innej formie- zapiekanej bułce. Spodoba się zarówno domownikom, jak i gościom. Jest syty, pożywny i bardzoooo ostry :)

Pikantny gulasz w bułce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny gulasz w bułce

 

  • 10 dużych bułek
  • 800g szynki surowej
  • 350g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 pomidor
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 50g śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy gajowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do steków
  • sól, przyprawa w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantny gulasz w bułce
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C. Gulasz najlepszy jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Bułki możemy upiec sami.
Pikantny gulasz w bułce
Mięso kroimy w kostkę i duimy wraz z przyprawami
Pikantny gulasz w bułce
Dodajemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy ok 45 minut
Pikantny gulasz w bułce
Warzywa kroimy i smażymy na soobnej patelni, a następnie dodajemy do mięsa.
Pikantny gulasz w bułce
Dodajemy wymieszany ze śmietaną i mąką przecier pomidorowy