Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem czerwonej soczewicy... Mój sposób na przemycenie zdrowych składników:)

Gulasz z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z soczewicą

 

  • 60 dkg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól ziołowa do smaku
  • 1 kostka mięsna
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Sposób przygotowania:

Gulasz z soczewicą
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym w brytfannie oleju. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Do mięsa z cebulą dodać soczewicę i wszystkie przyprawy, wymieszać. Wlać 3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (kilkadziesiąt minut). Podawać np. z kaszą, ziemniakami, makaronem, kopytkami...
Gulasz z soczewicą
Pokrojone w kostkę mięso podsmażane na rozgrzanym oleju.
Gulasz z soczewicą
Pokrojona w kostkę cebula dodana do podsmażonego mięsa.
Gulasz z soczewicą
Czerwona soczewica i wszystkie przyprawy dodane do mięsa z cebulą.
Gulasz z soczewicą
Mięso z cebulą i soczewicą zalane wodą z dodatkiem mięsnej kostki.