Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gulasz z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepisów na przygotowanie gulaszu jest bardzo dużo, jednak w większości są dość czasochłonne w przeciwieństwie do tego prezentowanego. Gulasz wykonany w ten sposób jest naprawdę pyszny. Spróbuj i przekonaj się.

Gulasz z groszkiem

Składniki:

Gulasz z groszkiem

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchup pikantnego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Gulasz z groszkiem

I

Gulasz z groszkiem
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy i przygotowanie cebuli oraz czosnku, obieramy, drobno kroimy, wszystko smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Doprawiam papryką ostrą oraz solą. Gdy mięso zmieni kolor na brązowy podlewam wodą i gotuję do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.

II

Gulasz z groszkiem
Przygotowanie warzyw, marchewki i papryki oraz groszku i zagęszczanie sosu.

3. Marchewki obieram, kroje w słupki dodaję do mięsa.
4. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki i również dodaję do mięsa.
5. Następnie dodaję groszek konserwowy odlany z zalewy, przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę gotuję do chwili połączenia składników.

III

6. Podaję z ziemniakami.
7. Smacznego.