Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cała moja rodzina uwielbia gołąbki, dlatego często goszczą na naszym stole, mimo, że ich przygotowanie wymaga trochę pracy.

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym

 

  • 1 główka kapusty włoskiej

Farsz:

Sos:

  • 1 l bulionu
  • 1 pęczek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej+5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym

Przygotowanie farszu:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym
Farsz z mielonej karkówki i ryżu do gołąbków

Cebulkę posiekać w kostkę, wrzucić do miski z mięsem i pozostałymi składnikami farszu, dokładnie zagnieść.

Faszerowanie:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym
Gołąbki z mięsem w trakcie faszerowania

Z kapusty zerwać wierzchnie liście. Kapustę ugotować przez 20 minut we wrzątku, ostudzić. Odrywać najładniejsze i największe liście i układać na nich po dużej łyżce farszu mięsnego.

Zawijanie gołąbków:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym
Zawinięty gołąbek z kapusty i mięsa

Zawinąć gołąbki. Włożyć je do garnka z dnem wyłożonym pozostałymi liśćmi ugotowanej kapusty.

Kończenie dania:

Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowym
Gotujące się gołąbki w sosie pomidorowym

Wlać bulion wymieszany z passatą i gotować pół godziny. Następnie wyłowić gołąbki i odłożyć na bok. Liście wyrzucić. Do sosu dodać cukier i koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koper, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię z wodą, dokładnie wymieszać, zagotować, włożyć gołąbki i gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Życzę smacznego!