Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowo-koperkowymPrzygotowanie farszu:
Cebulkę posiekać w kostkę, wrzucić do miski z mięsem i pozostałymi składnikami farszu, dokładnie zagnieść.
Faszerowanie:
Z kapusty zerwać wierzchnie liście. Kapustę ugotować przez 20 minut we wrzątku, ostudzić. Odrywać najładniejsze i największe liście i układać na nich po dużej łyżce farszu mięsnego.
Zawijanie gołąbków:
Zawinąć gołąbki. Włożyć je do garnka z dnem wyłożonym pozostałymi liśćmi ugotowanej kapusty.
Kończenie dania:
Wlać bulion wymieszany z passatą i gotować pół godziny. Następnie wyłowić gołąbki i odłożyć na bok. Liście wyrzucić. Do sosu dodać cukier i koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koper, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię z wodą, dokładnie wymieszać, zagotować, włożyć gołąbki i gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Życzę smacznego!