ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pałki kurczaka jednogarnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, soczyste, delikatne i aromatyczne pałki kurczaka, aromatyczne papryką i czosnkiem, jednogarnkowe łatwe i szybkie danie.

Pałki kurczaka jednogarnkowe

Składniki:

Pałki kurczaka jednogarnkowe

 

  • pałki kurczaka 1 kg,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 12 łyżek,
  • papryka 4 sztuki średnie,
  • ząbki czosnku 10 sztuk,
  • cebula 3 sztuki,
  • pomidory 5 sztuk miękkie,
  • woda 2 szklanki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka jednogarnkowe
Świeże pałki kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać kucharka, paprykę ostrą, curry, pieprz mielony i natrzeć pałki kurczaka, schować do lodówki na 2 godziny.

W garnku na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony pałki na złocisto. Papryki oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, wsypać do pałek. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, cebulę pokrojoną na kawałki, pomidory mocno dojrzale pokrojone w kostkę.

Wlać wodę, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości pałek, podawać na ciepło na obiad z ziemniakami, makaronem, ryżem lub na zimno na kolację z pieczywem.