Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1653]

Wigilijne pierogi z kutią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Takie pierogi na słodko są pyszne. Polecam spróbować.

Wigilijne pierogi z kutią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wigilijne pierogi z kutią

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • około szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 45 dag kutii z bakaliami (użyłam gotowej z puszki)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 5 dag białej czekolady
  • cukrowa posypka według uznania (u mnie białe śnieżynki)

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kutią
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Wodę należy wlewać stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.

2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.

3. Gotowanie: Następnie ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane dokładnie odcedzamy.

4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.
Wigilijne pierogi z kutią
A tak powstaje formowanie wigilijnych pierogów z kutią.