Sposób przygotowania:
Wigilijne pierogi z kutią
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Wodę należy wlewać stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.
3. Gotowanie: Następnie ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane dokładnie odcedzamy.
4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.
2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.
3. Gotowanie: Następnie ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane dokładnie odcedzamy.
4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.