joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Gulasz drobiowo-kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszny, pachnący letnimi grzybami gulasz. Szybko się go robi. Doskonale smakuje z kaszą i ogórkami małosolnymi.

Gulasz drobiowo-kurkowy

Składniki:

Gulasz drobiowo-kurkowy

Składniki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowo-kurkowy
Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.

Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.