Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepis├│w: 383]

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina

  • TRUDNO┼Ü─ć: ┼Ťrednie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubie to danie poniewa┼╝ gulasz z indyka, mo┼╝na wykona─ç szybko z dost─Öpnych sk┼éadnik├│w i smakuje wy┼Ťmienicie.

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina Wi─Öcej zdj─Ö─ç (5)

Składniki:

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina

 

  • 600 g mi─Ösa z indyka (na gulasz / udziec lub pier┼Ť)
  • t┼éuszcz do sma┼╝enia (oliwa z oliwek)
  • 2 cebule (pokroi─ç w drobn─ů kostk─Ö)
  • 1 du┼╝a marchewka (pokroi─ç w drobn─ů kostk─Ö)
  • 200 ml wina (wytrawne / czerwone)
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 50 g koncentrat pomidorowy
  • 2 li┼Ťcie laurowe
  • 1,5 ┼éy┼╝eczka s┼éodkiej papryki (mielona)
  • przyprawa pul biber (mielona lub p┼éatki)
  • s├│l

Spos├│b przygotowania:

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
­čöś Mi─Öso umy─ç, osuszy─ç r─Öcznikiem papierowym i pokroi─ç na kawa┼éki w wielko┼Ťci nadaj─ůcej si─Ö do konsumpcji. Na du┼╝ej patelni rozgrza─ç oliw─Ö i obsma┼╝y─ç mi─Öso porcjami, obraca─ç dopiero wtedy gdy jedna strona jest ju┼╝ mocno zarumieniona. Podsma┼╝one mi─Öso wyj─ů─ç z patelni i odstawi─ç w ciep┼ée miejsce.

­čöś Na patelni na t┼éuszczu po sma┼╝eniu mi─Ösa podsma┼╝y─ç cebul─Ö i marchewk─Ö i z powrotem w┼éo┼╝y─ç mi─Öso. Nast─Öpnie zdeglasowa─ç winem, wla─ç bulion i wymiesza─ç z koncentratem pomidorowym. Pó┼║niej doda─ç li┼Ťcie laurowe, papryk─Ö i od czasu do czasu mieszaj─ůc, gotowa─ç na wolnym ogniu, bez przykrycia ( co najmniej 30 minut ). Gdy sos b─Ödzie wystarczaj─ůco g─Östy, wtenczas ponownie przykry─ç pokrywk─ů i gotowa─ç do ko┼äca czasu. Przed podaniem doprawi─ç do smaku przypraw─ů pul biber i sol─ů.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
P├│┼║niej wrzuci─ç mi─Öso i zdeglasowa─ç winem, bulion, potem doda─ç koncentrat pomidorowy, li┼Ťcie laurowe i papryk─Ö.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć cebulę i marchewkę.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Na du┼╝ej patelni rozgrza─ç oliw─Ö i obsma┼╝y─ç mi─Öso porcjami, obraca─ç dopiero wtedy gdy jedna strona jest ju┼╝ mocno zarumieniona.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Warzywa i mi─Öso umy─ç, osuszy─ç - warzywa obra─ç i z mi─Öso pokroi─ç na kawa┼éki w wielko┼Ťci nadaj─ůcej si─Ö do konsumpcji.