Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubie to danie ponieważ gulasz z indyka, można wykonać szybko z dostępnych składników i smakuje wyśmienicie.

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina

 

  • 600 g mięsa z indyka (na gulasz / udziec lub pierś)
  • tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
  • 2 cebule (pokroić w drobną kostkę)
  • 1 duża marchewka (pokroić w drobną kostkę)
  • 200 ml wina (wytrawne / czerwone)
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 50 g koncentrat pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • przyprawa pul biber (mielona lub płatki)
  • sól

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
🔘 Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso porcjami, obracać dopiero wtedy gdy jedna strona jest już mocno zarumieniona. Podsmażone mięso wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

🔘 Na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć cebulę i marchewkę i z powrotem włożyć mięso. Następnie zdeglasować winem, wlać bulion i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Później dodać liście laurowe, paprykę i od czasu do czasu mieszając, gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia ( co najmniej 30 minut ). Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, wtenczas ponownie przykryć pokrywką i gotować do końca czasu. Przed podaniem doprawić do smaku przyprawą pul biber i solą.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Później wrzucić mięso i zdeglasować winem, bulion, potem dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i paprykę.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć cebulę i marchewkę.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso porcjami, obracać dopiero wtedy gdy jedna strona jest już mocno zarumieniona.
Gulasz z indyka z sosem z czerwonego wina
Warzywa i mięso umyć, osuszyć - warzywa obrać i z mięso pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji.