Sposób przygotowania:
Gulasz z indyka, cieciorki i dyni
Cieciorkę przepłukać. Moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin. Odcedzić na sicie. Pierś z indyka umyć, pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać, drobno pokroić. Dynię i marchew obrać. Pokroić w kostkę, gotować 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. W głębokiej dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć mieszając 5 minut. Dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Wrzucić czosnek, lekko całość wymieszać, smażyć minutę. Zawartość patelni przełożyć do miski. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ze wszystkich stron indyka. Wrzucić cieciorkę, paprykę z cebulą i czosnkiem, delikatnie wymieszać, zalać bulionem. Dusić na wolnym ogniu 50 minut. Dodać masło, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Sos lekko zagęścić mieszaniną mąki i zimnej wody. Posmakować, ewentualnie posolić do smaku. Krótko zagotować, zmniejszyć ogień. Do gulaszu dodać ugotowana marchew i dynię, wymieszać. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło.
Nina W.
misia5
Neblina