Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Gulasz z indyka, cieciorki i dyni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Indyk to zdrowsza alternatywa dla kurczaka. Cieciorka ma mnóstwo wartości odżywczych, jest wspaniała. Dynia też ma wiele witamin. Mój gulasz jest smaczny i sycący.

Gulasz z indyka, cieciorki i dyni

Składniki:

Gulasz z indyka, cieciorki i dyni

 

  • pierś z indyka : 800 g
  • cieciorka : 400 g
  • dynia : 400-500 g
  • papryka czerwona : 2 sztuki
  • cebula biała średnia : 1 sztuka
  • czosnek : 2-3 ząbki
  • tymianek świeży lub suszony : 3 łyżeczki
  • pieprz kolorowy mielony : 1 łyżka
  • sól selerowa lub ziołowa: 2 łyżki lub więcej do smaku
  • papryka słodka lub wędzona (mielona) : 2 łyżki
  • marchew średnia : 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy : 1-2 łyżki
  • olej słonecznikowy : 6-8 łyżek
  • bulion warzywny lub woda : 1, 5 litra
  • mąka pszenna : 1-2 łyżki
  • cukier : 1 łyżeczka
  • masło : 2 łyżki
  • sól zwykła do gotowania dyni i marchewki : 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka, cieciorki i dyni
Cieciorkę przepłukać. Moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin. Odcedzić na sicie. Pierś z indyka umyć, pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać, drobno pokroić. Dynię i marchew obrać. Pokroić w kostkę, gotować 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. W głębokiej dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, smażyć mieszając 5 minut. Dodać cebulę, smażyć 2 minuty. Wrzucić czosnek, lekko całość wymieszać, smażyć minutę. Zawartość patelni przełożyć do miski. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ze wszystkich stron indyka. Wrzucić cieciorkę, paprykę z cebulą i czosnkiem, delikatnie wymieszać, zalać bulionem. Dusić na wolnym ogniu 50 minut. Dodać masło, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Sos lekko zagęścić mieszaniną mąki i zimnej wody. Posmakować, ewentualnie posolić do smaku. Krótko zagotować, zmniejszyć ogień. Do gulaszu dodać ugotowana marchew i dynię, wymieszać. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło.