little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Gulasz z soi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny gulasz z soi - mąż nie poznał, że jest bez mięsa:) a więc sukces:)

Gulasz z soi. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z soi.

 

  • soja ( na 2 osoby około 20 kotlecików)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól (ewentualnie kostka rosołowa )
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • płaska łyżeczka oregano i bazylii

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z soi.
Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy liść laurowy wraz z zielem angielskim i solimy. Jeżeli ktoś preferuje kostki rosołowe jak najbardziej można jedną wrzucić. Wrzucamy połowę kotlecików i podgotowujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy łyżką na sitko, żeby nam kotleciki ściekły z wody i wrzucamy kolejną partię do ugotowania. Te czynności możemy zrobić nawet dzień wcześniej:) Kiedy kotleciki będą chłodne, kroimy je na paseczki. Cebulę kroimy w półplasterki zaś marchewkę tarkujemy na tarce buraczkowej. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy soję. Do tego wrzucamy marchewkę wraz z cebulą i wlewamy szklankę wody. Smażymy i pilnujemy aby nam się jedzonko nie przypaliło, jeżeli marchewka jest jeszcze twarda a wody prawie nie ma to należy ją uzupełnić :). Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano i bazylię. Ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy na gorąco. Smacznego!! PS. Jeżeli podczas gotowania okaże się, że za dużo kotlecików wyszło-nie odrzucaj! Ugotuj i kolejnego dnia zrób kotlety z soi:) Przepis jest również u mnie więc zapraszam:)
Gulasz z soi.
Kotleciki wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy.
Gulasz z soi.
Ugotowane kawałki soi kroimy w plasterki o grubości około poł centymetra.
Gulasz z soi.
Przygotowujemy pokrojoną cebulkę oraz potarkowaną marchewkę.