Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki wieprzowejETAP 1:
Mięso z szynki wieprzowej umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę smalcu. Na gorący tłuszcz włożyć kawałki mięsa i smażyć aż się zrumieni. Przesmażone mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na pozostałym z mięsa tłuszczu. Gdy się zrumieni dodać do mięsa.
Patelnię popłukać wodą i przelać tę wodę do garnka. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski i również dodać do mięsa. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić gulasz na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
Na koniec można zagęścić gulasz łyżeczką mąki rozpuszczoną w zimnej wodzie i doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z kopytkami lub z ziemniakami.