WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Gulasz z szynki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne danie kuchni polskiej i myślę że nie tylko. Ja zrobiłam go z szynki wieprzowej z dodatkiem cebuli i papryki.

Gulasz z szynki wieprzowej

Składniki:

Gulasz z szynki wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki wieprzowej

ETAP 1:

Mięso z szynki wieprzowej umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę smalcu. Na gorący tłuszcz włożyć kawałki mięsa i smażyć aż się zrumieni. Przesmażone mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na pozostałym z mięsa tłuszczu. Gdy się zrumieni dodać do mięsa.

Patelnię popłukać wodą i przelać tę wodę do garnka. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski i również dodać do mięsa. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić gulasz na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.

Na koniec można zagęścić gulasz łyżeczką mąki rozpuszczoną w zimnej wodzie i doprawić solą i pieprzem.

Podawać np. z kopytkami lub z ziemniakami.