Sposób przygotowania:
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsikami
W rondelku roztapiamy masło.
Do gorącego masła dodajemy mąkę mieszamy i zasmażamy na złocistą zasmażkę.
Dolewamy letni nie gorący wywar z gotowania klopsów.
Mieszamy z zasmażką na gładki sos tak długo, aż sos zgęstnieje i będzie się gotować.
Następnie dodajmy chrzan, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz białym pieprzem i gotuję jeszcze przez 2 -3 minuty.
Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę jeżeli to śmietana 18 % (najpierw dolewamy do śmietany kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i dopiero dodajemy do sosu) a jeżeli dodajemy śmietanę 30 % to wtedy nie hartujemy.
Dodajemy opłukany, poszatkowany koperek, całość dokładnie mieszamy.
Do gotowego sosu wkładamy ugotowane klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy do połączenia smaków.
Podajemy gorący zaraz po przygotowaniu.
Do gorącego masła dodajemy mąkę mieszamy i zasmażamy na złocistą zasmażkę.
Dolewamy letni nie gorący wywar z gotowania klopsów.
Mieszamy z zasmażką na gładki sos tak długo, aż sos zgęstnieje i będzie się gotować.
Następnie dodajmy chrzan, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz białym pieprzem i gotuję jeszcze przez 2 -3 minuty.
Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę jeżeli to śmietana 18 % (najpierw dolewamy do śmietany kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i dopiero dodajemy do sosu) a jeżeli dodajemy śmietanę 30 % to wtedy nie hartujemy.
Dodajemy opłukany, poszatkowany koperek, całość dokładnie mieszamy.
Do gotowego sosu wkładamy ugotowane klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy do połączenia smaków.
Podajemy gorący zaraz po przygotowaniu.
gusia1000