Sposób przygotowania:
Roladki z porem
Przygotować farsz z pora. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki lub pół plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pora i chwilę wszystko razem smażyć. Następnie całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa.
Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut, funkcja termoobieg. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry, jeden plaster na jedna roladkę. Po 15 minutach pieczenia na na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli.
Zapiekać jeszcze 10-15 minut aż mozzarella się rozpuści. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa.
Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut, funkcja termoobieg. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry, jeden plaster na jedna roladkę. Po 15 minutach pieczenia na na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli.
Zapiekać jeszcze 10-15 minut aż mozzarella się rozpuści. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
zbysiowa