Sposób przygotowania:
Gulasz z szynki z warzywami i ciecierzycą
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano wylać wodę, ziarna przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wrzucić na 2 łyżki rozgrzanego oleju i obsmażyć. Podlać wodą, dusić aż będzie prawie miękkie. Por umyć, posiekać. Seler umyć, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na łyżkę oleju wrzucić posiekanego pora, po chwili dodać seler i paprykę. Smażyć chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodać marchewkę. Przesmażyć razem. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać warzywa, dolać wody jeśli odparowała, dodać przyprawy. Dodać ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze kilka minut. Wrzucić pomidory, wymieszać, dusić jeszcze 10 minut, po czym wyłączyć gaz.
karola25
Alex_M