Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz z szynki z bukietem warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, zdrowy, kolorowy, pełen warzyw gulasz z szynki wieprzowej. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy, czy ziemniaczków.

Gulasz z szynki z bukietem warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw

 

  • 0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw

Przygotowanie składników:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw
Pokrojone w kostkę mięso, papryka i cebula do gulaszu

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić ją w kostkę.

Smażenie składników:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw
Wszystkie składniki gulaszu w trakcie podsmażania

Cebulkę i paprykę wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć przez pięć minut od czasu do czasu mieszając, po tym czasie wrzucić mięso, obficie doprawić pieprzem i obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Przygotowanie marchewki:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw
Obrana i pokrojona w kostkę marchewka do gulaszu

Marchew obrać, pokroić w plasterki, dodać na patelnię, przesmażyć, podlać wodą i dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.

Kończenie dania:

Gulasz z szynki z bukietem warzyw
Gulasz wieprzowy z bukietem warzyw w trakcie gotowania

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszać, poddusić przez pięć minut. Wsypać posiekaną natkę, zagotować. Skrobię wymieszać z odrobiną wody i mieszając zawartość garnka rózgą stopniowo wlewać. Zagotować. Smacznego!