monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gulasz ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mega tanie i mega pyszne danko:) do tego niezbyt długo się robi,a wspaniale rozgrzewa i syci, zapraszam:)

Gulasz ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz ziemniaczany

 

  • 750 g ziemniaków ( po obraniu)
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 konserwowe ogórki
  • 150 g kiełbasy
  • 1/2 kostki grzybowej
  • 1 kostka drobiowa
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka papryki slodkiej w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz ziemniaczany
Obie kostki rosołowe przełożyć do rondelka i zalać litrem wrzątku i rozpuścić.Ziemniaki umyć i osuszyć. Jednego odłożyć na bok, a resztę pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w pół plasterki. W dużym rondlu roztopić margarynę i dodać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać do niej paprykę, majeranek i zesmażyć. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli. Zrumienić ją. Następnie dodać ziemniaki, oraz listek laurowy. Wymieszać. Dodać koncentrat i znów dobrze wymieszać. Wlać bulion z kostek i doprowadzić do wrzenia. Pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.Paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do garnka gdy ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać kminek. Na około 3 minuty przed końcem gotowania odłożonego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać go z mąką. Dodać do garnka i zagotować. Doprawić sola i pieprzem. Smacznego!
Gulasz ziemniaczany
obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki
Gulasz ziemniaczany
do zeszklonej cebuli dodać papryke majeranek a potem kiełbasę
Gulasz ziemniaczany
do garnka dodać ziemniaki zalać bulionem i wymieszać
Gulasz ziemniaczany
do startych na drobnych oczkach dodać makę a następnie dodać do garnka