Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaczany- bieda gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Typowa potrawa na ciężkie czasy .Wyczytałam w starych zapiskach Prababci .

Ziemniaczany- bieda gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczany- bieda gulasz

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 średnie cebule
  • 5 dag wędzonki ( dałam wędzonkę bamberską - w oryginale wędzona słoninka )
  • 2 łyżki oleju ( dałam z pestek winogron choć może być inny )
  • 2 listki maggi ogrodowego
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony ( lub mieszanka ziół ogrodowych - użyłam kupną mieszankę Kamisa )
  • papryka mielona
  • 2 łyżki kminku
  • 2 szklanki wody
  • szczypior
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany- bieda gulasz
Drobno pokrojoną słoninę i wytopić na skwarki . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę- tak samo cebulę ( lub w plasterki ). Na słoninę wrzucić cebulę i smażyć na złoto .Wlać olej . Wrzucić pokrojone ziemniaki , kminek, liście maggi . Smażyć mieszając do zrumienienia ziemniaków . Dolać wodę i dusić .Gdy ziemniaki zmiękną i część wody odparuje zrobić zasmażkę z mąki ( zrumienioną ) i zaprawić nią gulasz . Doprawić do smaku papryką mieloną , pieprzem , solą .
Podawać kładąc na wierzch kleks kwaśnej śmietany i posypany pokrojonym szczypiorem .

Oczywiście kiedy było na prawdę ciężko to było mowy o mielonej papryce. Zaciągano gulasz samą zasmażką z mąki .
Nie dodawano też śmietany .
Pieprz czarny czy pieprz ziołowy były w takim momencie rarytasem . Wykorzystywano zioła ogrodowe , polne i leśne odpowiednio dobrane ( użyłam kupny zestaw ).

Podaję sam , do smażonej kiełbaski lub wrzucam plasterki kiełbasy do gulaszu .
Ziemniaczany- bieda gulasz
Składniki zgromadzone- gotowanie jest bardzo proste
Ziemniaczany- bieda gulasz
Najpierw podsmażyć drobno pokrojoną wędzonkę ( słoninkę ) a potem cebulę
Ziemniaczany- bieda gulasz
Następnie dokładamy pokrojone ziemniaki i rumienimy
Ziemniaczany- bieda gulasz
Dusimy zalane z wodą z przyprawami , a potem zaciągamy zasmażką