Sposób przygotowania:
Ziemniaczany- bieda gulasz
Drobno pokrojoną słoninę i wytopić na skwarki . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę- tak samo cebulę ( lub w plasterki ). Na słoninę wrzucić cebulę i smażyć na złoto .Wlać olej . Wrzucić pokrojone ziemniaki , kminek, liście maggi . Smażyć mieszając do zrumienienia ziemniaków . Dolać wodę i dusić .Gdy ziemniaki zmiękną i część wody odparuje zrobić zasmażkę z mąki ( zrumienioną ) i zaprawić nią gulasz . Doprawić do smaku papryką mieloną , pieprzem , solą .
Podawać kładąc na wierzch kleks kwaśnej śmietany i posypany pokrojonym szczypiorem .
Oczywiście kiedy było na prawdę ciężko to było mowy o mielonej papryce. Zaciągano gulasz samą zasmażką z mąki .
Nie dodawano też śmietany .
Pieprz czarny czy pieprz ziołowy były w takim momencie rarytasem . Wykorzystywano zioła ogrodowe , polne i leśne odpowiednio dobrane ( użyłam kupny zestaw ).
Podaję sam , do smażonej kiełbaski lub wrzucam plasterki kiełbasy do gulaszu .
Podawać kładąc na wierzch kleks kwaśnej śmietany i posypany pokrojonym szczypiorem .
Oczywiście kiedy było na prawdę ciężko to było mowy o mielonej papryce. Zaciągano gulasz samą zasmażką z mąki .
Nie dodawano też śmietany .
Pieprz czarny czy pieprz ziołowy były w takim momencie rarytasem . Wykorzystywano zioła ogrodowe , polne i leśne odpowiednio dobrane ( użyłam kupny zestaw ).
Podaję sam , do smażonej kiełbaski lub wrzucam plasterki kiełbasy do gulaszu .