Sposób przygotowania:
Gulasz Eli w dyni
Umytą i osuszoną wieprzowinę pokroić w kostkę jak na gulasz.Ziemniaki obrać i umyć.Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę.W dużym rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso.Dodać do mięsa przyprawę do gulaszu,sól,pieprz,liście laurowe,ziele angielskie,podlać wodą i dusić około15 minut.Do mięsa dodać ziemniaki,dynię,imbir,cynamon i dusić jeszcze 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do gulaszu i zagotować.Z małych dyni zciąć wierzchy i wyjąć pestki z miękkim miąższem.Gulasz włożyć do dyń.Dynie ułożyć na blasze,obok położyć zcięte wierzchy i zapiekać około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po wyjęciu z piekarnika dynie nakryć zostawiając szparę,żeby było widać gulasz i przystroić natką pietruszki.Smacznego!
darmiona