Sposób przygotowania:
Gwiazda z parówek i ziemniaków
Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej.
Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia).
Nacięte końcówki przebić wykałaczką. Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym.
Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem.
Podawać ciepłe.
*przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach.
Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia).
Nacięte końcówki przebić wykałaczką. Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym.
Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem.
Podawać ciepłe.
*przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach.