Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Piszinger (wafel)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty przekładany torcik z wafli. Połączyłam orzechy włoskie i kakao z wiórkami kokosowymi i z ryżem preparowanym.

Piszinger (wafel)

Składniki:

Piszinger (wafel)

 

  • 100 g biszkoptów
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml mleka
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 szklana ryżu preparowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 sztuk wafli (okrągłych)
  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Piszinger (wafel)
Do mleka dodać cukier i masło, doprowadzić do zagotowania. Biszkopty rozdrobnić, wsypać do mleka. Połączyć. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i pokrojone orzechy, do drugiej wiórka kokosowe oraz ryż preparowany. Masy lekko wystudzić i rozsmarować na waflach.

Przełożenie wafel -jasna masa-wafel-ciemna masa- i tak na przemian.

Gotowy torcik docisnąć deską i włożyć do lodówki.

Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej, posmarować wierzch i boki. Ponownie włożyć do lodówki.