Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gwiazdki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te pierniczki niezwykle pięknie się prezentuję na świątecznym stole a do tego są przepyszne . Polecam .

Gwiazdki piernikowe

Składniki:

Gwiazdki piernikowe

na ciasto:

do dekoracji:

  • gotowy lukier żółty
  • pisak cukrowy zielony

Sposób przygotowania:

Gwiazdki piernikowe
Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, robimy dołeczek na środku i wlewamy do niego miód,cukier, masło, cynamon, jajko, skórkę cytrynową. Zarabiamy gładkie ciasto.

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.3-4 mm. Za pomocą foremek w kształcie dużej i malutkiej gwiazdki wycinamy pierniczki-po równo małe i duże.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Studzimy ciasteczka.

Lukier żółty przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i smarujemy nim wszystkie malutkie gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Składanie: Do dużych gwiazdek na środku za pomocą odrobiny lukru przyklejamy żółte polukrowane małe gwiazdeczki. Wokół przyklejonej żółtej gwiazdki robimy zdobienia zielonym pisakiem cukrowym.

Pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie wkładamy do szczelnego pojemnika na co najmniej 2 tygodnie do zmięknięcia.