gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Piernikowe choinki ładnie prezentują się jako ozdoba Świątecznego stołu, oczywiście jak zmiękną można je spokojnie schrupać ;)

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

 

  • 400 g mąki,
  • 150 g miodu płynnego,
  • 100 g cukru,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 czubata łyżka śmietany kwaśnej,
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody,

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Z misce łączymy miód z cukrem. Dodajemy jajko i śmietanę. Suche składniki przesiewamy do miski. Łączymy zawartość obu misek i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na niecały cm i wycinamy gwiazdki lub kwiatuszki, po jednym dużym, 2 średnich i 2 małych. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy.

Przygotowujemy lukier i rozpuszczoną czekoladę. Przekładamy pierniczki. Układamy kolejno duży na to trochę czekolady lub lukru, dwa średnie i dwa małe ( po między nimi czekolada bądź lukier). Przechowujemy w szczelnym pudełeczku.