Sposób przygotowania:
Choinki piernikowe
Do garnka albo miski metalowej dajemy masło ,cukier i miód stawiamy na kuchence i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy rozpuszczoną masę . Wlewamy do miski robota jak masa będzie juz chłodna wbijamy jajka mieszamy.Sodę mieszamy ze śmietaną wlewamy do masy .Do masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,kakao i przyprawę,mieszamy Ciasto po wymieszaniu jest wolne ale takie ma być .Ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i stawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.Następnie wykładamy ciasto na blat wyrabiamy ciasto ręką.Ciasto dzielimy i wałkujemy nie za cienko wycinamy foremkami po 2 gwiazdki jednakowej wielkości na jedną choinkę .Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 10-15 minut. Jak pierniki wystygną robimy lukier z cukru pudru z odrobiną soku cytrynowego .Lukier robimy biały i zielony. Składanie choinki zaczynamy od największych pierników sklejamy lukrem .Gotowe choinki ozdabiamy dowolnie i odstawiamy aż lukier wyschnie. POLECAM
gusia1000