gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Choinki piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zawsze podobały mi się takie choinki piernikowe więc postanowiłam w tym roku zrobić parę do dekoracji .Faktycznie dekoracja jest super.

Choinki piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Choinki piernikowe

 

  • 12,5 dkg masła
  • 12,5 dkg miodu
  • 12,5 dkg cukru
  • 40 dkg mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao

 

  • dodatkowo
  • cukier puder
  • sok cytrynowy
  • ozdoby cukrowe
  • barwnik zielony

Sposób przygotowania:

Choinki piernikowe
Do garnka albo miski metalowej dajemy masło ,cukier i miód stawiamy na kuchence i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy rozpuszczoną masę . Wlewamy do miski robota jak masa będzie juz chłodna wbijamy jajka mieszamy.Sodę mieszamy ze śmietaną wlewamy do masy .Do masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,kakao i przyprawę,mieszamy Ciasto po wymieszaniu jest wolne ale takie ma być .Ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i stawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.Następnie wykładamy ciasto na blat wyrabiamy ciasto ręką.Ciasto dzielimy i wałkujemy nie za cienko wycinamy foremkami po 2 gwiazdki jednakowej wielkości na jedną choinkę .Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 10-15 minut. Jak pierniki wystygną robimy lukier z cukru pudru z odrobiną soku cytrynowego .Lukier robimy biały i zielony. Składanie choinki zaczynamy od największych pierników sklejamy lukrem .Gotowe choinki ozdabiamy dowolnie i odstawiamy aż lukier wyschnie. POLECAM 
Choinki piernikowe
Najpierw trzeba rozpuścić masło ,miód i cukier.
Choinki piernikowe
wymieszane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Choinki piernikowe
aby upiec gwiazdki potrzebujemy komplet foremek
Choinki piernikowe
gęstym lukrem sklejamy pierniki po 2 szt jednej wielkości