szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Choinki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Choinki piernikowe stanowią ciekawą ozdobę stołu. Ładnie zapakowane mogą służyć jako upominki dla rodziny lub znajomych.

Choinki piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Choinki piernikowe

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg miodu wielokwiatowego
  • 300 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • duże opakowanie przyprawy do piernika 40 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ozdoby cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Choinki piernikowe
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier, mieszamy i podgrzewamy aż składniki się dokładnie połącza. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodajemy ostudzoną masę z rondelka oraz jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy na pół godzinki do lodówki a następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta i wycinamy gwiazdki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub folią aluminiową i posmarować delikatnie tłuszczem i pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niego stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Tak przygotowanym lukrem będziemy łączyć elementy choinek i je ozdabiać. Na dół bierzemy największą gwiazdkę, na środek nakłdamy troszkę lukru, na to przyklejamy najmniejszą gwiazdę, znowu lukier i gwiazdka druga co do wielkości. I tak aż do najmniejszej. Choinki dekorujemy lukrem i ozdobami.
Choinki piernikowe
Podstawowe składniki to mąka miód i przyprawy
Choinki piernikowe
Z ciasta wycinamy gwiazdki i pieczemy
Choinki piernikowe
Upieczone i ostudzone gwiazdki układamy w choinki
Choinki piernikowe
Gwiazdki łączymy lukrem z białka i cukru pudru.