Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gyros

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa wersja gyrosa ... sprawdzona na wielu imprezach.

Gyros Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gyros

 

  • 500 g. karkówki
  • 250 g. pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku ( posiekać )
  • 1 pęczek natki pietruszki ( posiekać )

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kolęndry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki kuminu
  • przyprawy: sól / odrobinę czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Gyros
► W naczyniu z olejem zmieszać wszystkie suszone przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. W powstałej marynacie marynować pocięte w paski mięso przez co najmniej jedną noc. ► Mięso smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami / w woku lub innej teflonowej patelni / bez dodatku oleju, olej z marynaty w zupełności wystarcza. ► Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i domieszać śmietanę, posypać szczypiorkiem.
Gyros
Teraz dodać cebulę i pieczarki - smażyć do miękkości mięsa - pod koniec smażenia posypać posiekaną natkę pietruszki i domieszać śmietanę.
Gyros
Mięso smażyć w patelni z powłoką teflonową bez dodatku oleju - olej z marynowanego mięsa w zupełności wystarcza.
Gyros
Zdjecie przedstawia główny składnik do przygotowania gyrosu - gotowe mięso do smażenia.