Sposób przygotowania:
Gyros na talerzumięso
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć dokładnie w przyprawie gyros. Można zamarynować na kilka godzin lub smażyć od razu.
Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wrzucić kurczaka, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć kilka minut aż kurczak będzie gotowy a cebula mięciutka. W trakcie smażenia przecisnąć na patelnię przez praskę czosnek.
Mięso wyłożyć na talerz i polać sosem czosnkowym.
Podać z frytkami, opiekanymi ziemniakami lub dufinkami.
surówka
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Dodać pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę i posiekaną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, wlać sos vinaigrette i dokładnie wymieszać. Surówkę położyć na talerze obok mięsa.