tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Mięso gyros na groszkowym puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i łatwe do przygotowania mięsko gyros, które możemy dodawać do sałatek, tortilli lub podawać z sosami. Ja podałam z puree z groszku :)

Mięso gyros na groszkowym puree Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mięso gyros na groszkowym puree

Na mięsko gyros

Na puree z groszku

  • 200 g zielonego groszku
  • 1 cebulka
  • sól himalajska
  • pieprz ognisty
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso gyros na groszkowym puree
1) Mięso z nogi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i odsączamy ręcznikiem papierowym.

3) Następnie posypujemy je solą himalajską.

2) Paprykę słodką, kolendrę, kurkumę, pieprz czarny, czosnek granulowany, majeranek i bazylię łączymy ze sobą. 

4) Przygotowanym miksem przypraw nacieramy mięsko.

5) Na koniec posypujemy przyprawą do gyrosa.

6) Odstawiamy na czas przygotowania puree z groszku.

7) Rozgrzewamy olej na patelni. 

8) Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. 

9) Groszek odsączamy z wody. Wrzucamy do zeszklonej cebulki.

10) Groszek smażymy do miękkości, dodajemy masło, sól i pieprz.

11) Przykrywamy pokrywką i podsmażamy przez 2 minuty, ściągamy z ognia i blendujemy.

12) Teraz mięsko smażymy z każdej strony przez około 5-10 minut.

13) Usmażone mięso przekładamy na ręcznik kuchenny.

13) Nakładamy na talerz puree z groszku i mięsko gyros, podajemy.
Mięso gyros na groszkowym puree
Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.
Mięso gyros na groszkowym puree
Groszek odsączamy z wody. Wrzucamy do zeszklonej cebulki. Dodajemy masło, sól i pieprz, smażymy do miękkości.
Mięso gyros na groszkowym puree
Przygotowanym miksem przypraw nacieramy mięsko. Posypujemy przyprawą do gyrosa, odstawiamy i po przygotowaniu puree możemy smażyć.
Mięso gyros na groszkowym puree
mięsko smażymy z każdej strony przez około 5-10 minut.
Mięso gyros na groszkowym puree
Usmażone mięso przekładamy na ręcznik kuchenny.

Tagi:

mięso danie