Sposób przygotowania:
Mięso gyros na groszkowym puree
1) Mięso z nogi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i odsączamy ręcznikiem papierowym.
3) Następnie posypujemy je solą himalajską.
2) Paprykę słodką, kolendrę, kurkumę, pieprz czarny, czosnek granulowany, majeranek i bazylię łączymy ze sobą.
4) Przygotowanym miksem przypraw nacieramy mięsko.
5) Na koniec posypujemy przyprawą do gyrosa.
6) Odstawiamy na czas przygotowania puree z groszku.
7) Rozgrzewamy olej na patelni.
8) Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.
9) Groszek odsączamy z wody. Wrzucamy do zeszklonej cebulki.
10) Groszek smażymy do miękkości, dodajemy masło, sól i pieprz.
11) Przykrywamy pokrywką i podsmażamy przez 2 minuty, ściągamy z ognia i blendujemy.
12) Teraz mięsko smażymy z każdej strony przez około 5-10 minut.
13) Usmażone mięso przekładamy na ręcznik kuchenny.
13) Nakładamy na talerz puree z groszku i mięsko gyros, podajemy.
3) Następnie posypujemy je solą himalajską.
2) Paprykę słodką, kolendrę, kurkumę, pieprz czarny, czosnek granulowany, majeranek i bazylię łączymy ze sobą.
4) Przygotowanym miksem przypraw nacieramy mięsko.
5) Na koniec posypujemy przyprawą do gyrosa.
6) Odstawiamy na czas przygotowania puree z groszku.
7) Rozgrzewamy olej na patelni.
8) Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.
9) Groszek odsączamy z wody. Wrzucamy do zeszklonej cebulki.
10) Groszek smażymy do miękkości, dodajemy masło, sól i pieprz.
11) Przykrywamy pokrywką i podsmażamy przez 2 minuty, ściągamy z ognia i blendujemy.
12) Teraz mięsko smażymy z każdej strony przez około 5-10 minut.
13) Usmażone mięso przekładamy na ręcznik kuchenny.
13) Nakładamy na talerz puree z groszku i mięsko gyros, podajemy.