Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Wieprzowy gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wieprzowy gyros to pikantne mięso krojone w paseczki. Idealna kompozycja z ziemniaczkami i surówką na obiad.

Wieprzowy gyros Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowy gyros

 

  • 1 kg szynki bez kości
  • 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • czosnek granulowany
  • około 2 -3 łyżek ketchupu
  • opcjonalnie tłuszcz
  • woda

Sposób przygotowania:

Wieprzowy gyros
Szynkę kroimy w podłużne paseczki. Przekładamy do rondla lub na patelnie teflonową (można natłuścić) doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do gyrosu - podduszamy całość podlewając wodą przez około 15 minut.

Po tym czasie podlewamy ponownie wodą i dodajemy ketchup, podduszamy całość przez około 10 - 15 minut do całkowitego odparowania, mięsko ma być miękkie.
Wieprzowy gyros
pokrojone mięso przekłądamy do rondla lub na patelnie i doprawiamy
Wieprzowy gyros
całość podduszamyd odając ketchup - podduszamy do miękkości