WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 598]

Gyros na talerzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gyros na talerzu to trochę taka namiastka jedzenia z budki ulicznej. Zamiast w bułce można go podać na talerzu z surówką i frytkami lub kulkami ziemniaczanymi.

Gyros na talerzu

Składniki:

Gyros na talerzu

mięso

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • przyprawa gyros
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

surówka

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek konserwowy
  • kawałek cebuli
  • sos vinaigrette
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • dufinki, frytki lub opiekane ziemniaczki
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Gyros na talerzu

mięso

Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć dokładnie w przyprawie gyros. Można zamarynować na kilka godzin lub smażyć od razu.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wrzucić kurczaka, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć kilka minut aż kurczak będzie gotowy a cebula mięciutka. W trakcie smażenia przecisnąć na patelnię przez praskę czosnek.
Mięso wyłożyć na talerz i polać sosem czosnkowym.

Podać z frytkami, opiekanymi ziemniakami lub dufinkami.

surówka

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Dodać pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę i posiekaną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, wlać sos vinaigrette i dokładnie wymieszać. Surówkę położyć na talerze obok mięsa.