Sposób przygotowania:
Gyros z rzodkiewką i szczypiorkiem
Do miski przekładamy śmietanę i dodajemy majonez. Przyprawiamy solą. Pieprzem, bazylią i oregano. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do miski i mieszamy nasz sos czosnkowy.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
Ogórka obieramy i kroimy w ćwierć plasterki.
Rzodkiewki dokładnie myjemy i również kroimy w ćwierć plasterki.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami sałatki.
Fileta kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, posypujemy przyprawą do gyrosa i lekko polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Gotowego gyrosa przekładamy do miski z sałatką.
Szczypiorek opłukujemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy, dorzucamy do sałatki. Mieszamy sałatkę i odstawiamy na 15 minut do „przegryzienia się”.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
Ogórka obieramy i kroimy w ćwierć plasterki.
Rzodkiewki dokładnie myjemy i również kroimy w ćwierć plasterki.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami sałatki.
Fileta kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, posypujemy przyprawą do gyrosa i lekko polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Gotowego gyrosa przekładamy do miski z sałatką.
Szczypiorek opłukujemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy, dorzucamy do sałatki. Mieszamy sałatkę i odstawiamy na 15 minut do „przegryzienia się”.