SUPERPRZEPIS

Halibut aromatyzowany natką

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Halibut aromatyzowany natką Więcej zdjęć (5)

Z reguły marynuję ryby - dziś pominęłam ten etap. Halibut jest tak smaczną rybą, że w zasadzie sam się smakowo broni.

Składniki:

Halibut aromatyzowany natką

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut aromatyzowany natką
Rybę po rozmrożeniu umyć. Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę bardzo drobno usiekać. Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką oleju. Dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać na pastę. Halibuta lekko ponacinać ( skórę i od środka- uważnie by sie nie rozpadł) i w nacięcia wetrzeć pastę pietruszkową. Skropić łyżką oleju. Patelnię rozgrzać. Na gorącą ( suchą ) położyć skóra do dołu rybę i smażyć chwilę. Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki.
Halibut aromatyzowany natką
Ze steków halibuta wyciąć kręgosłup tak by otrzymać dwie porcje
Halibut aromatyzowany natką
Przygotować paste znatki pietruszki- soku z cytryny -oleju i soli z pieprzem
Halibut aromatyzowany natką
Naciąć halibuta z obu stron i w nacięcia włozyc pastę z natki
Halibut aromatyzowany natką
Smażyc rybę na oleju a nastepnie dodac masło

Tagi:

winogrona