Halibut to ryba z rodziny flądrowatych. Jej mięso ma delikatny smak i zawiera w sobie cenne kwasy omega-3, białko oraz witaminy: B3, B6 i B12. Rybę można kupić surową lub wędzoną.
Surowego halibuta można upiec lub usmażyć. Ryba jest dobrym pomysłem na smaczny obiad lub kolację. Halibut wędzony może być dodatkiem do sałatek, makaronów i past do smarowania pieczywa. Do przyprawiania ryby używa się: soli, pieprzu, estragonu, oregano, kopru lub tymianku. Mięso będzie miała bardziej wyrazisty smak, gdy skropi się je sokiem wyciśniętym z cytryny. Halibut grillowany, pieczony lub gotowany najczęściej podawany jest z ryżem, ziemniakami, kaszą kus kus lub warzywami. Ryba wyśmienicie smakuje też z sosem ziołowym, czosnkowym, chrzanowym, cytrynowym lub śmietanowym.
Halibut pieczony w piekarniku
Halibuta można piec
w piekarniku w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia. Przed pieczeniem rybę należy dokładnie umyć i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Następnie halibuta naciera się ulubionymi przyprawami, np. oregano, koprem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wierzch ryby skrapia się sokiem z cytryny i całą owija folią aluminiową lub wkłada do rękawa. Danie będzie miało lekko maślany smak, gdy do środka folii (lub rękawa do pieczenia) doda się odrobinę masła.
Halibut wędzony
Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek. Danie można przygotować np. z sałaty lodowej, cebuli, pomidorów i jajek ugotowanych na twardo. Warzywa oraz rybę kroi się na małe kawałki i łączy z jajkami pokrojonymi w ósemki.
Całość oprósza się solą morską, ulubionymi ziołami i skrapia odrobiną oleju. Wędzonego halibuta można podać z makaronem dodając do dania, np. kapary, ostrą paprykę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Z ryby robi się także pasty – idealne do smarowania pieczywa. Wędzonego halibuta pozbawia się ości i łączy z majonezem oraz posiekanymi na drobno: jajkami, szczypiorem i oliwkami. Składniki należy dokładnie wymieszać i doprawić, do smaku, solą oraz pieprzem.
Halibut smażony
Halibut z patelni będzie z zewnątrz chrupiący, a w środku soczysty, jeśli usmaży się go w panierce. Rybę przez smażeniem, oczyszcza się, osusza i naciera przyprawami, np. solą, pieprzem i tymiankiem.
Panierkę można przygotować z bułki tartej, czosnku oraz pietruszki i obtoczyć w niej rybę. Halibuta smaży się na maśle lub oleju, aż jego skórka zarumieni się na lekko brązowy kolor. Przed podaniem, rybę najlepiej odsączyć, z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym.
Z
halibuta, można też przyrządzić wyśmienitą
zupę rybną. Halibut pieczony z winem - to doskonały pomysł na wykwintne danie. A
halibut z warzywami przygotowany na parze, będzie idealny dla osób będących na diecie.
Zdjęcie: Fotolia