Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Halibut grillowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak mi się spodobało grillowanie w nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.

Halibut grillowany

Składniki:

Halibut grillowany

 

  • 2 steki z halibuta ( u mnie małe )
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • sól gruboziarnista do smaku
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • 3 ósemki cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut grillowany
Umytego i oczyszczonego halibuta posypać z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny ( 1 ósemka ). Ułożyć w pojemniku i zalać mlekiem. Zostawić na 15 minut. Wyjąć. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( aż ryba będzie sucha). Ponownie posolić i posypać pieprzem. Posmarować olejem. Rozgrzać grill. Ułożyć rybę i piec przy zamkniętej pokrywie ok. 5 minut. Otworzyć . Położyć na każdym filecie cytrynę i natkę- zamknąć na 10 sekund pokrywę. Zdjąć rybę z wyłączonego grilla ( najlepiej drewnianą lub plastikową łopatką ). Wcześniej zrobiłam trochę frytek i surówkę z kiszonej kapusty.