jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jesienna zupa rybna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa rybna z dużą ilością jesiennych warzyw, z dodatkiem imbiru jest zdrową i pyszną propozycją obiadową.

Jesienna zupa rybna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jesienna zupa rybna

 

  • skrawki z filetowania ryb
  • kawałek halibuta
  • 1 cebula
  • kawałek miąższu dyni
  • kawałek cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych i kuleczek ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • kwiaty nasturcji do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa rybna
Czyścimy ryby, myjemy po czym wszystkie skrawki zalewamy wodą. Dodajemy sól i pieprz do smaku, kilka liści laurowych i kuleczek ziela angielskiego Gotujemy wszystko około 15 minut. Po lekkim przestudzeniu wyjmijemy skrawki ryby i czyścimy je dokładnie z ości. Obieramy warzywa, kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Szklimy ją na maśle po czym dodajemy okrojone drobno lub starte na tarce w łezkę warzywa oraz posiekany imbir. Smażymy z cebulą kilka minut po czym podlewamy winem. Po odparowaniu alkoholu dolewamy bulion rybny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy pokrojony filet rybny i gotujemy 5 minut. Na końcu dodajemy obrane wczesniej skrawki ryby i posiekaną natke pietruszki. Zupę podajemy gorącą udekorowaną kwiatami nasturcji.
Jesienna zupa rybna
Czyścimy ryby, myjemy po czym wszystkie skrawki zalewamy wodą.
Jesienna zupa rybna
Obieramy warzywa, kroimy cebulę w drobną kosteczkę. Szklimy ją na maśle po czym dodajemy okrojone drobno lub starte na tarce w łezkę warzywa oraz posiekany imbir.
Jesienna zupa rybna
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.