Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Halibut w zielonym chilli :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy . Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak .

Halibut w zielonym chilli  : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Halibut w zielonym chilli :

 

  • 4 małe steki z halibuta
  • 2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
  • 1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony mielony
  • mąka
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Halibut w zielonym chilli :
Steki z halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć .Posmarować Zielonym sosem chilli . Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć na nim na rumiano z obu stron halibuta . Podawać z ziemniakami puree lub z wody . Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie ostrym sosem .
Halibut w zielonym chilli  :
Etap 1
Halibut w zielonym chilli  :
Etap 2
Halibut w zielonym chilli  :
Etap 3

Tagi:

sosy