AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezwykle kruche, mocno czekoladowe z nutą mięty. Bardzo smaczny deser do filiżanki kawy lub herbaty - nie tylko na Halloween.

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"

Ciasto:

  • 225g miękkiego masła
  • 140g drobnego, białego cukru
  • 1 żółtko - rozmącone
  • 1 łyżeczka miętowego ekstraktu spożywczego
  • 250g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 5-6 łyżek gorącej wody
  • kilka kropli czarnego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"

Przygotowanie ciasta:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"
Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki do schłodzenia.

1. Do dużej miski przełóż masło i cukier. Zmiksuj na gładką masę.
2. Następnie dodaj żółtko i ekstrakt mięty. Wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, kakao i sól. Zmiksuj ponownie na jednolitą masę.
4. Uformuj kulę i przełóż na folię spożywczą. Zawiń i przełóż do lodówki na 1h do schłodzenia.

Przygotowanie do pieczenia:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"
Zrolowane ciasto w papierze do pieczenia.

1. Po wyjęciu z lodówki, ciasto należy wyłożyć na papier do pieczenia i zrolować na wałek.

UWAGA: Ciasto jest bardzo miękkie!

2. Po zrolowaniu podziel ciasto nożem na małe kawałki - podobnie jak na kopytka.

Ciasteczka:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"
Formowanie palcami nie jest trudne i może sprawiać frajdę - zwłaszcza dzieciom:)

1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj 2 blaszki i wyściel je papierem do pieczenia.
3. Kawałeczki ciasta przenoś na blaszkę i palcami formuj okrągłe ciasteczka - mniej więcej tej samej wielkości.

UWAGA: Ze względu na to, że ciasto jest bardzo miękkie, nie nadaje się do wycinania foremkami. Zaletą jest to, że nie klei się do rąk:)
4. Odległość między ciasteczkami powinna być duża - ok 3cm z każdej strony
5. Piecz 10 - 15min.
6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blaszce przez 5-10min do wystygnięcia.

UWAGA: Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj ich od razu, bo są bardzo miękkie i można połamać. Dopiero po niespełna 10min zastygają:)

7. Przełóż na talerz i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Dekorowanie:

Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"
Tak powinna wyglądać konsystencja masy lukrowej.

1. Cukier puder przesyp do miski i dodaj ekstrakt wanilii i wodę. Wodę dodawaj stopniowo, mieszając lukier. To jest ważne, ponieważ lukier ma mieć konsystencję kremu - nie może być rzadki ani gęsty. Taki, żeby łatwo było rozsmarować na ciastku.
2. Ok. 1 łyżki lukru przełóż do małej miseczki, dodaj czarny barwnik i rozmieszaj.
3. Przełóż do pipety foliowej na krem i natnij malutką dziurkę.
4. Smaruj ciastka lukrem a następnie czarnym lukrem zrób kropkę na środku a dookoła niej 2 - 3 kółka.
5. Weź wykałaczkę i kierując się od środka na zewnątrz rysuj kreski tworząc w ten sposób pajęczynę.
6. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia lukru.

Smacznego! Booo...Booo

Tagi:

okazje ciastka