monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Herbaciana babka z czekoladą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna delikatna babka:) a poza tym musiałam wypróbować moją nową formę do pieczenia:)

Herbaciana babka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Herbaciana babka z czekoladą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Herbaciana babka z czekoladą
Jajka,mleko i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać proszek herbaty. Czekoladę zetrzeć na małych oczkach i także dodać do miski z suchymi składnikami.Wszystko dobrze wymieszać.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku i po każdy krótko ucierać mikserem. Do masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian mleko i suche składniki. Cały czas ucierać. Gdy wszystkie składniki się połączą przelać ciasto do formy ( ja użyłam silikonowej, zwykłą przygotować tak jak zwykle). Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki na około 10 minut. Potem studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Herbaciana babka z czekoladą
do miski przesiać mąkę proszek i dodać herbatę
Herbaciana babka z czekoladą
dodać startą czekoladę iwymieszać
Herbaciana babka z czekoladą
do utartego masła dodawać po 1 jajku
Herbaciana babka z czekoladą
piec w 180 st około 40-45 minut